CZ | EN | DE

EXTRUZE

Extruze je moderní kontinuální proces zpracování surovin, který zaujal pevné místo na trhu s krmivy, především pro své nesčetné výhody z hlediska dietetického, ale také pro svoji ekonomickou výhodnost, jak z pohledu výrobců, tak i konečných zákazníků.

Při výrobě krmiva NUTRIN využíváme tzv. mokrou extruzi. Samotná metoda je založená na současném působení teploty, tlaku a specifické mechanické energie (SME). Kompletní krmná směs je v premixeru nejprve rovnoměrně navlhčena a předehřáta na teploty mezi 60-80°C. Takto připravený materiál, ve kterém již začalo probíhat mazovatění škrobů, vstupuje do extruderu, který finální přeměnu dokončí. Dvojice šneků hněte a posouvá zpracovávaný materiál směrem k matrici. Roste teplota (100 - 150 °C) a tlak (20 – 100 bar), mezi jednotlivými komponenty dochází ke vzájemným interakcím, mění se textura a vzniká plastická hmota, která je tvarována výstupními otvory matrice a odřezávacím aparátem.

V průběhu procesu mění složité molekuly svoje struktury, denaturují proteiny, mazovatí škroby nebo se zlepšuje rozpustnost vláknitých složek jejich rozvětvením. Redukují se antinutriční faktory v krmivu a živiny se stávají přístupnější trávícím enzymům. Ve srovnání s jinými procesy, nezpůsobuje krátké zahřátí (desítky sekund) materiálu takové ztráty vitamínů a tepelná úprava je zároveň dostatečná pro vyloučení výskytu nežádoucích mikroorganismů.

V konečném důsledku lze všechna pozitiva shrnout do několika hlavních:
zlepšení vůně a chuti krmiva
zlepšení stravitelnosti a konverze krmiva
snížení zátěže organismu
snížení krmné dávky a souvisejících nákladů
eliminace výskytu nežádoucích mikroorganismů
prodloužení skladovatelnosti krmiva
homogenita krmiva

Zboží bylo přidáno do košíku




 Pokračovat v nákupu

Dokončit objednávku 

Máte dotaz k tomuto zboží?
Napište nám:





 Odeslat

Zavřít