CZ | EN | DERU

Specifika výživy koňských seniorů


Stárnutí koní, stejně jako u lidí, je proces, který probíhá řadu let. Stáří je definováno změnami v barvě srsti, snížením poměru svalů a tuků, problémy se zuby, sníženou pohyblivostí a změnami fyziologických funkcí těla. Někteří koně se pak zdají staří ve svých 12 letech, zatímco jiní jsou aktivní až do svých např. 25 let.

Průměrná délka života koně se uvádí kolem 24 let, nicméně nejstarší kůň, o kterém existují záznamy, zemřel v roce 1822 ve věku 62 let. Jmenoval se Old Billy a žil ve Velké Británii.



Z hlediska výživy a nutričních potřeb jsou koně označováni za seniory po 20. roce věku, i když jsou v dobré zdravotní kondici. Potřeba energie na záchovu je u starších koní nižší, pravděpodobně v důsledku poklesu množství tukových zásob a snížené pohybové aktivity.
V zimním období jsou pak starší koně mnohem citlivější na chlad a potřebují naopak více energie na každodenní pohyb a udržení kondice. Proto je třeba dbát na to, aby krmná dávka koňského seniora byla adekvátně energetická a s obsahem kvalitních bílkovin (zejména v zimě). Často je z tohoto pohledu pouze seno nedostatečné a je potřeba koni poskytnout alespoň jednou denně dávku jádra, která doplní potřebné živiny.

V porovnání s mladými koňmi dochází u starších koní ke snížení stravitelnosti hrubého proteinu. Pro udržení svalové hmoty je vhodné spolu s lehkou zátěží do krmné dávky zařadit kvalitní bílkovinu s vyšším podílem lysinu a threoninu (NRC 2007). Jelikož v průběhu stárnutí dochází ke katabolickým procesům, doporučuje se proto zvýšit množství proteinů v krmné dávce na 12 – 14 % – zejména u koní v horší výživné kondici pro zachování svalové hmoty.

V důsledku stárnutí dochází ke změnám v absorpční kapacitě tenkého střeva a v integritě sliznice tlustého střeva a mění se také množství fosfolipidů ve sliznici. To může být příčinou chronického průjmu, který se může objevovat u starších koní. Pro zachování normální funkce sliznice střev je vhodné starším koním podávat doplňky na bázi fosfolipidů a kvasinek (zejména buněčné stěny kvasinek). Zejména části buněčných stěn kvasinek mají pozitivní vliv na fungování imunitního systému střev, jak ukázaly studie u kuřat (Xue a kol., 2017), ale také zlepšují stravitelnost bílkovin a vlákniny u sena nižší kvality (Morgan, 2006).

U starších koní se taky častěji setkáváme s poruchami endokrinního systému, nejčastěji to bývá metabolický syndrom a Cushingův syndrom. Metabolický syndrom je charakterizován obezitou, inzulinovou rezistencí a laminitidou. Cushingův syndrom (dysfunkce pars intermedia hypofýzy) je onemocnění způsobené nadměrnou produkcí hypofyzárních hormonů. Hlavním zdravotním rizikem u obou onemocnění je laminitida. Koně s metabolickým syndromem jsou přímo predisponováni ke schvácení (zejména o platí u koní na pastvě), u jedinců trpících Cushingovým syndromem je prevalence laminitidy nejasná, nicméně někteří odborníci tvrdí, že to může být až 50 – 80 % (Geor, 2013). Hlavním cílem krmení těchto koní je snížení rizika schvácení pomocí strategií, které eliminují obezitu, zvyšují citlivost k inzulinu a brání hyperinsulinémii.

Takový management zahrnuje několik pravidel:

  • Nepodávat krmivo s vysokým obsahem škrobů a cukrů. Například oves, ječmen i kukuřice mohou obsahovat 40 - 70 % škrobu v sušině. Některá krmiva bývají slazená melasou, což je u těchto koní také nevhodné. Tato krmiva pak vedou ke zvýšení hladiny insulinu v krvi (hyperinsulinémie).
  • Částečně nebo úplně omezit přístup na pastvu. V některých obdobích roku jsou traviny bohaté na nestrukturální sacharidy (mohou jich obsahovat i 30 %, někdy i více) a ty mohou u citlivých zvířat zvyšovat riziko vzniku laminitidy.
  • Také u sena je potřeba dbát na co nejnižší obsah nestrukturálních sacharidů – ideální je jejich obsah do 10 – 12 % v sušině (Geor, 2013).
  • Udržení optimální tělesné kondice koně. Je potřeba koně nepřekrmovat, ale zároveň mu poskytnout všechny potřebné živiny. Pokud to zdravotní stav koně dovoluje, dopřát mu dostatek pohybu pod sedlem, motivovat koně k pohybu i ve výběhu (zvolit optimální složení stáda, kupičkování sena, různorodý terén, případně ustájení formou paddock paradise). Pohyb je důležitý nejen z hlediska udržení optimální hmotnosti, ale také pro podporu správné funkce kloubů. I u koně s artrózou je potřebný pohyb, jelikož ten zajišťuje výživu kloubní chrupavky a „promazávání“ kloubů synoviální tekutinou.
Základem krmné dávky pro insulinorezistentního koně je seno, nejlépe z pozdnější sklizně. Obsah nestrukturálních sacharidů lze snížit i namáčením sena do vody. Pouze seno však neposkytuje dostatečnou výživu koním s Cushingovým syndromem v horší výživné kondici ani koním s insulinovou rezistencí v zátěži. U takových zvířat je potřeba dodat další energii, ovšem bez rizika vzniku hyperinsulinémie. Jednou z možností je krmení řepných řízků (bez přídavku melasy!), lze přidat i olej a rýžové otruby, které dodají energii ve formě tuků. K vyrovnání poměru Ca a P bude nutné přidat ještě například vojtěšku pro doplnění vápníku (rýžové otruby i řepné řízky obsahují hodně fosforu) a vitamíno-minerální doplněk.

Jednodušší volbou je pak komerčně vyráběné krmivo, které má snížený obsah škrobu a cukrů (pod 20 – 25 % v sušině) a dodá koni energii pro práci i všechny potřebné živiny v optimálním poměru. Tyto požadavky splňuje krmivo NUTRIN EQUINE SENIOR. Obsahuje nejen snížené množství škrobů a energie, ale také směs bylin pro celkovou podporu organismu koňského seniora. Mořská řasa kelpa navíc pomáhá odstraňovat otoky a poskytuje koni řadu mikro a makroprvků ve vysoce využitelné formě. Kurkuma je známá svým antioxidačním působením, reguluje metabolismus a má příznivý vliv na trávicí trakt. Díky extruzi jsou živiny z krmiva lépe stravitelné a využitelné.







Autor: MVDr. Zuzana Zápalková, NUTRIN s.r.o.
Literatura:
• Geor (2013): Dietary management of endocrine disorders in the older horse. AAEP Proceedings. Vol. 59. 310-315
• Morgan (2006): Effect of yeast culture supplementation on digestibility of varying quality forage in mature horses. University of Georgia, USA.
• Xue, Wu, Choct, Swick (2017): Effects of yeast cell wall on growth performance, immune responses and intestinal short chain fatty acid concentrations of broilers in an experimental necrotic enteritis model. Animal Nutrition 3. 399-405


Zboží bylo přidáno do košíku




 Pokračovat v nákupu

Dokončit objednávku 

Máte dotaz k tomuto zboží?
Napište nám:





 Odeslat

Zavřít