CZ | EN | DERU

100% EXTRUDOVANÉ KRMIVO

Jednou z nejdůležitějších benefitů extruze je zvýšení stravitelnosti škrobů. Působením vyšší teploty dochází během extruze k jejich zgelovatění. Škroby jsou pak dostupnější pro degradační enzymy, což umožní lepší stravitelnost v tenkém střevě a snižuje se míra fermentace škrobů v tlustém střevě. Kombinace teploty, vlhkosti a tlaku narušuje strukturu škrobu, zvyšuje jeho rozpustnost ve vodě a díky fyzikálním změnám v molekule škrobu usnadňuje jeho degradaci trávicími enzymy (Richards a kol., 2006).

Richards a kol. (2003) testovali stravitelnost obilovin a jejich různých úprav in vitro. Mimo jiné zjistili, že stravitelnost škrobu extrudované kukuřice a rýže byla mnohem vyšší než v případě neupravené kukuřice a rýže.



Proces extruze také zlepšuje stravitelnost bílkovin. Zvyšuje se účinnost proteáz (enzymy rozkládající bílkoviny ve střevech), čímž dojde k lepší využitelnosti bílkovin pro koně. Vyšší stravitelnost se uvádí i u dalších nutričních látek.

Díky vyšší stravitelnosti je tedy možné krmit menší množství krmiva než u tradičních krmiv (müsli, pelety nebo statková krmiva).

Velkou výhodou extrudovaného krmiva je jeho bezprašnost a eliminace nežádoucích patogenů v krmivu. Granule se zpracovávají při teplotě nad 100°C, což eliminuje potenciální patogeny z krmiva. Díky tomu je také možné odbourat přidávání konzervantů do krmiv.

Zboží bylo přidáno do košíku




 Pokračovat v nákupu

Dokončit objednávku 

Máte dotaz k tomuto zboží?
Napište nám:





 Odeslat

Zavřít