CZ | EN | DERU

Výživa morčat

Morčata jsou výhradně býložravá zvířata, tudíž základem jejich krmné dávky musí být sušené pícniny. Významná část jejich trávicích procesů se odehrává v tlustém střevě, kde se mimo jiné syntetizují i vitamíny K a B12, díky bakteriím přítomným ve střevech.

Fenoménem hlodavých savců je jejich neustále dorůstající chrup. Příroda je jím vybavila, aby byli schopni konzumovat velké množství tvrdého rostlinného materiálu, který na ně zbyl po větších zvířatech. Ovšem nic není zadarmo, a tak morčata musí své hlodáky neustále obrušovat. To samé platí i v chovu. Je třeba, aby morčata měla zabezpečený přístup k dostatečně tvrdému materiálu, který mohou hlodat a obrušovat tak své zuby. Zanedbáním tohoto faktu je možné přivodit morčeti nemalé potíže. Zuby totiž dorůstají rychlostí asi 1,5 – 2 mm za týden a při dlouhodobém nezájmu chovatele o tento problém mohou narůst do úctyhodných velikostí. Projevy přerostlého chrupu jsou například hubnutí v návaznosti na snížený příjem potravy a problémy se žvýkáním, dále se morčata snaží vybírat z krmiva měkčí části a nadměrně sliní. Když je péče o hlodavé zuby chovatelem dlouhodobě opomíjena, mohou zuby začít vyčnívat ven z pusy nebo v horším případě být prorostlé až do protilehlé čelisti. Přibližně 12 – 23 % morčat, která navštíví veterinární ordinaci, si odnášejí diagnózu dentálního onemocnění. Z toho plyne, že přerůstání chrupu je u morčat poměrně častým neduhem.

S krmivem NUTRIN Complete Morče je o zuby vašeho morčete postaráno díky správnému složení, textuře a tvrdosti granulí, které přispívají k přirozenému obrusu zubů.

Důležitou roli ve výživě morčat hraje vitamín C, který si morčata na rozdíl od jiných zvířat nedokáží sama syntetizovat. Je tomu tak kvůli absenci enzymu, který je zodpovědný za tvorbu kyseliny askorbové. Morčata jsou tak, stejně jako člověk, odkázána na příjem vitamínu C z potravy. Doporučený denní příjem 10mg/kg mohou získávat společně se správně vybalancovaným krmivem nebo ho přijímat v napájecí vodě. Ovšem při druhé variantě je třeba se vyhnout kovovým napáječkám a použít plastové nebo skleněné, neboť kov tento vitamín degraduje. Potřeba vyššího množství, až 30g/kg vzniká v období gravidity.
Nedostatek vitamínu C se u lidí běžně nazývá kurděje a jeho příznaky se objevují po 2 – 3 týdnech nedostatku. Mezi projevy hypovitaminózy C patří anorexie, ztráta hmotnosti, kulhání nebo průjem. Nízký, ale dlouhodobý nedostatek může mít vliv na funkčnost imunitního systému a tím zvýšený výskyt pneumonií, potíží se střevy nebo kožních infekcí. Jak je vidět, potíží, které může nedostatek vitamínu C způsobit je celá škála a je tedy lépe všem těmto neduhům, které by mohli našeho chovance postihnout, předcházet.

Častou chybou ve výživě morčat může být představa chovatele, že všechny krmiva pro hlodavce musí být přece stejné, ovšem složení se významně liší právě v obsahu vitamínů a není tedy vůbec správnou cestou dávat morčatům krmivo pro jiné hlodavce. Dobrým zdrojem vitamínu C je kořenová zelenina jako mrkev nebo řepa, dále také zelí, kapusta nebo pampelišky, které mohou složit i jako enrichment.

Pokud chcete svému morčeti dopřát křupavou odměnu s vitamínem C, vyzkoušejte Nutrin Vital Snack Herbality. Doplňkové krmivo pro králíky, morčata, činčily a osmáky, obohacené o rostlinné suroviny a extra vitamín C, je zaměřené na celkové posílení organismu. Každá granule obsahuje směs mnoha druhů bylin, spirulinu, chlorellu a chaluhy.

Averze morčat na změny v krmení z nich dělá poměrně náročné strávníky. I menší změna krmiva může u tvrdohlavějších morčat vyvolat nechuť k přijmu jídla i pití. Je tedy vhodné, morčata na nové krmení postupně navykat například tím, že budeme míchat staré krmivo s novým a dávky nového postupně zvyšovat.

Autor: Ing. Michal Čáp

Zdroje:
1. Müller, J., Clauss, M., Codron, D., Schulz, E., Hummel, J., Kircher, P., & Hatt, J. M. (2015). Tooth length and incisal wear and growth in guinea pigs (Cavia porcellus) fed diets of different abrasiveness. Journal of animal physiology and animal nutrition, 99(3), 591-604.
2. Terril, L. A., Suckow, M. A., & Clemons, D. J. (1998). The laboratory guinea pig. CRC Press.
3. Meredith, A., & Redrobe, S. (2002). BSAVA manual of exotic pets (No. Ed. 4). British Small Animal Veterinary Association.
4. Witkowska, A., Price, J., Hughes, C., Smith, D., White, K., Alibhai, A., & Rutland, C. S. (2017). The effects of diet on anatomy, physiology and health in the guinea pig. Journal of Animal Health and Behavioural Science, 1(1).





Zboží bylo přidáno do košíku




 Pokračovat v nákupu

Dokončit objednávku 

Máte dotaz k tomuto zboží?
Napište nám:





 Odeslat

Zavřít